Regio Foodvalley Days in teken
van opschalen innovaties

Een bruisende regio voor iedereen
01

e

Rival Foods ontwikkelt technieken om plantaardige producten als de structuur van ‘hele-spier’-vlees te laten smaken en is de status van startup inmiddels ontgroeid.

Transitiedeskundige PJ Beers deed als key-note spreker een oproep aan de ‘gevestigde orde’ om samen te werken met de pioniers.

Na de eerste successen op de testlocaties wordt dit langzaam opgeschaald. In de boerderij liet adviseur landbouw en veehouderij Gerdien Kleijer zien hoe boeren de keten tussen erf en bord kunnen verkorten. “Traditioneel gaat de melk vanuit de stal via de melkfabriek naar de supermarkt. Een melktap op het erf maakt die route veel korter. Maar dat doe je niet zomaar. Het is een heel ander verdienmodel met een hele andere doelgroep. Dat moet je goed voorbereiden.” Kleijer leert boeren om niet alleen in producten te denken, maar ook in diensten. “Dat biedt talloze mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een pluktuin of een het aanbieden van fietstochten met een picknickmand.” Ook het vasthouden van water of CO2 kan een verdienmodel zijn. De klanten van de boer zijn dan niet alleen consumenten, maar ook gemeenten, de provincie of het Rijk.

De bezoekers die over het terrein van de voormalige Mauritskazerne in Ede wandelden konden onder andere kennismaken met de activiteiten van Rival Foods. Deze genomineerde voor de Innovatieprijs Regio Foodvalley 2021 ontwikkelt technieken om plantaardige producten als de structuur van ‘hele-spier’-vlees te laten smaken, zo legde medeoprichter Ernst Breel uit. En dat lukt goed. Hun alternatieven voor vlees en vis hebben afnemers tot in Azië en Australië en Rival Foods is de status van startup inmiddels ontgroeid. Er werken nu zo’n twaalf mensen. “Ons succes bewijst de kracht van samenwerking in de regio”, aldus Ernst Breel.


Op het terrein van de voormalige Mauritskazerne konden bezoekers onder meer kennis maken met lokale voedseltuinen.

Korte keten

De ruim 160 deelnemers konden vervolgens bij 22 projecten zien hoe dat in de praktijk in z’n werk gaat. De transitie krijgt vorm in projecten als ‘Gezond en fit oud worden’ of ‘De bodem als basis’. Op het erf van boer Roel van Dijk, aan de rand van het Binnenveld, presenteerde Ingrid de Jong hoe in de Proeftuin van Boer aan het Roer wordt geëxperimenteerd met het verwerken van reststromen (zoals bakkerijproducten) en alternatieve ingrediënten (bijvoorbeeld insecten) in circulair voer voor varkens, koeien en kippen. “Naast effecten op bijvoorbeeld emissie, kijken we ook naar dierenwelzijn. Via sensoren meten we hun beweging en gedrag”, aldus De Jong.

Op vrijdag 10 juni werd de Projectenkaart Regio Foodvalley onthuld.

Wandelen en fietsen

De Regio Foodvalley Days waren niet alleen bedoeld voor boeren of beleidsmakers, ondernemers of onderwijs, maar ook het publiek was welkom. Iedereen in de acht regiogemeenten en ver daarbuiten werd uitgenodigd om op zaterdag 11 juni Regio Foodvalley te ontdekken – wandelend over klompenpaden of fietsend in het spoor van Lodewijk Napoleon. Het weer was prachtig dus veel bezoekers kwamen langs de boerenerven, waar bijvoorbeeld lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel werd verkocht. Het werd een mooie afsluiting van de regiodagen en een illustratie van het feit dat Regio Foodvalley bruist voor iedereen. Ook de komende zomermaanden kan er worden gewandeld en gefietst. Kijk voor inspiratie op www.ontdekregiofoodvalley.nl


Projectenkaart

Voor wie vanwege alle projecten door de bomen het bos niet ziet, heeft Regio Foodvalley een handige online oplossing ontwikkeld. Op vrijdag 10 juni werd de Projectenkaart Regio Foodvalley onthuld (www.projectenkaartregiofoodvalley.nl). Daarmee kunnen partijen – ondernemers, overheid, onderwijs – gemakkelijk aansluiten en nieuwe mogelijkheden ontdekken. “De projectenkaart is voortgekomen uit de Ondernemersdesk, ontstaan vanuit de behoefte van ondernemers”, legde ICT-ondernemer en bestuurder FOV Regio Foodvalley Gerrit Valkenburg uit. Daarnaast staan de projecten uit de Regio Deal Foodvalley, Living Lab Regio Foodvalley Circulair, Innovatiemonitor en programma Economie van Regio Foodvalley op de projectenkaart.


Goede verbindingen

De grote netwerkbijeenkomst op 10 juni stond in het teken van ‘ontdekken en ontmoeten’. De vrijdagmiddag kreeg een aftrap van PJ Beers, lector Nieuwe Businessmodellen voor Landbouw- en Voedseltransitie bij Hogeschool HAS. Hij zette de pioniers naast de gevestigde orde in een X-curve. “In Regio Foodvalley zie ik twee bewegingen”, aldus Beers. “Er gebeurt al veel, velen doen het al anders en er wordt volop samengewerkt. De vraag is dan ook wat gangbare bedrijven kunnen leren van de vernieuwers. En hoe zorg je ervoor dat het gevestigde kader meebeweegt? Dat is noodzakelijk om voldoende verdienvermogen te kunnen genereren. Dit vraagt om nieuwe kaders en een helder ijkpunt.”


Dat er al veel mooie dingen gebeuren, werd op donderdag 9 juni voor het voetlicht gebracht tijdens het Inspiration Dinner in het nieuwe gebouw Omnia van Wageningen University & Research. De Economic Board Regio Foodvalley ontving op deze avond gasten uit onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Zij gingen samen en met Jan-Kees Goet, secretaris-generaal van het ministerie van LNV en sociaal psycholoog Arend Ardon in gesprek over samenwerking en leiderschap.


Het bruist in Regio Foodvalley van de innovatieve ideeën, stoutmoedige startups en kleine en grootschalige experimenten. Sommige bevinden zich in een hele premature fase, andere zijn al bewezen succesvol. Maar hoe zet je de pioniers in als vliegwiel voor een duurzame transitie in de regio? En welke rol spelen bedrijfsleven, overheid en onderwijs daarin? Dat was de rode draad van de Regio Foodvalley Days op 9, 10 en 11 juni. Transitiedeskundige PJ Beers deed als key-note spreker een oproep aan de 'gevestigde orde' om samen te werken met de pioniers. "U bent het gestaalde kader. Help de zoekers. Samen kunnen jullie een verdienmodel creëren voor de agribusiness van de toekomst."

Regio Foodvalley Days in teken van opschalen innovaties

Een bruisende regio voor iedereen
01

Het bruist in Regio Foodvalley van de innovatieve ideeën, stoutmoedige startups en kleine en grootschalige experimenten. Sommige bevinden zich in een hele premature fase, andere zijn al bewezen succesvol. Maar hoe zet je de pioniers in als vliegwiel voor een duurzame transitie in de regio? En welke rol spelen bedrijfsleven, overheid en onderwijs daarin? Dat was de rode draad van de Regio Foodvalley Days op 9, 10 en 11 juni. Transitiedeskundige PJ Beers deed als key-note spreker een oproep aan de 'gevestigde orde' om samen te werken met de pioniers. "U bent het gestaalde kader. Help de zoekers. Samen kunnen jullie een verdienmodel creëren voor de agribusiness van de toekomst."

Op vrijdag 10 juni werd de Projectenkaart Regio Foodvalley onthuld.

Wandelen en fietsen

De Regio Foodvalley Days waren niet alleen bedoeld voor boeren of beleidsmakers, ondernemers of onderwijs, maar ook het publiek was welkom. Iedereen in de acht regiogemeenten en ver daarbuiten werd uitgenodigd om op zaterdag 11 juni Regio Foodvalley te ontdekken – wandelend over klompenpaden of fietsend in het spoor van Lodewijk Napoleon. Het weer was prachtig dus veel bezoekers kwamen langs de boerenerven, waar bijvoorbeeld lokaal en duurzaam geproduceerd voedsel werd verkocht. Het werd een mooie afsluiting van de regiodagen en een illustratie van het feit dat Regio Foodvalley bruist voor iedereen. Ook de komende zomermaanden kan er worden gewandeld en gefietst. Kijk voor inspiratie op www.ontdekregiofoodvalley.nl


Projectenkaart

Voor wie vanwege alle projecten door de bomen het bos niet ziet, heeft Regio Foodvalley een handige online oplossing ontwikkeld. Op vrijdag 10 juni werd de Projectenkaart Regio Foodvalley onthuld (www.projectenkaartregiofoodvalley.nl). Daarmee kunnen partijen – ondernemers, overheid, onderwijs – gemakkelijk aansluiten en nieuwe mogelijkheden ontdekken. “De projectenkaart is voortgekomen uit de Ondernemersdesk, ontstaan vanuit de behoefte van ondernemers”, legde ICT-ondernemer en bestuurder FOV Regio Foodvalley Gerrit Valkenburg uit. Daarnaast staan de projecten uit de Regio Deal Foodvalley, Living Lab Regio Foodvalley Circulair, Innovatiemonitor en programma Economie van Regio Foodvalley op de projectenkaart.


Rival Foods ontwikkelt technieken om plantaardige producten als de structuur van ‘hele-spier’-vlees te laten smaken en is de status van startup inmiddels ontgroeid.

Transitiedeskundige PJ Beers deed als key-note spreker een oproep aan de ‘gevestigde orde’ om samen te werken met de pioniers.

Na de eerste successen op de testlocaties wordt dit langzaam opgeschaald. In de boerderij liet adviseur landbouw en veehouderij Gerdien Kleijer zien hoe boeren de keten tussen erf en bord kunnen verkorten. “Traditioneel gaat de melk vanuit de stal via de melkfabriek naar de supermarkt. Een melktap op het erf maakt die route veel korter. Maar dat doe je niet zomaar. Het is een heel ander verdienmodel met een hele andere doelgroep. Dat moet je goed voorbereiden.” Kleijer leert boeren om niet alleen in producten te denken, maar ook in diensten. “Dat biedt talloze mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een pluktuin of een het aanbieden van fietstochten met een picknickmand.” Ook het vasthouden van water of CO2 kan een verdienmodel zijn. De klanten van de boer zijn dan niet alleen consumenten, maar ook gemeenten, de provincie of het Rijk.

De bezoekers die over het terrein van de voormalige Mauritskazerne in Ede wandelden konden onder andere kennismaken met de activiteiten van Rival Foods. Deze genomineerde voor de Innovatieprijs Regio Foodvalley 2021 ontwikkelt technieken om plantaardige producten als de structuur van ‘hele-spier’-vlees te laten smaken, zo legde medeoprichter Ernst Breel uit. En dat lukt goed. Hun alternatieven voor vlees en vis hebben afnemers tot in Azië en Australië en Rival Foods is de status van startup inmiddels ontgroeid. Er werken nu zo’n twaalf mensen. “Ons succes bewijst de kracht van samenwerking in de regio”, aldus Ernst Breel.


Op het terrein van de voormalige Mauritskazerne konden bezoekers onder meer kennis maken met lokale voedseltuinen.

Korte keten

De ruim 160 deelnemers konden vervolgens bij 22 projecten zien hoe dat in de praktijk in z’n werk gaat. De transitie krijgt vorm in projecten als ‘Gezond en fit oud worden’ of ‘De bodem als basis’. Op het erf van boer Roel van Dijk, aan de rand van het Binnenveld, presenteerde Ingrid de Jong hoe in de Proeftuin van Boer aan het Roer wordt geëxperimenteerd met het verwerken van reststromen (zoals bakkerijproducten) en alternatieve ingrediënten (bijvoorbeeld insecten) in circulair voer voor varkens, koeien en kippen. “Naast effecten op bijvoorbeeld emissie, kijken we ook naar dierenwelzijn. Via sensoren meten we hun beweging en gedrag”, aldus De Jong.

Goede verbindingen

De grote netwerkbijeenkomst op 10 juni stond in het teken van ‘ontdekken en ontmoeten’. De vrijdagmiddag kreeg een aftrap van PJ Beers, lector Nieuwe Businessmodellen voor Landbouw- en Voedseltransitie bij Hogeschool HAS. Hij zette de pioniers naast de gevestigde orde in een X-curve. “In Regio Foodvalley zie ik twee bewegingen”, aldus Beers. “Er gebeurt al veel, velen doen het al anders en er wordt volop samengewerkt. De vraag is dan ook wat gangbare bedrijven kunnen leren van de vernieuwers. En hoe zorg je ervoor dat het gevestigde kader meebeweegt? Dat is noodzakelijk om voldoende verdienvermogen te kunnen genereren. Dit vraagt om nieuwe kaders en een helder ijkpunt.”


Niet alles is op te lossen met OV en fiets, weet ook Stelling. Voor de bereikbaarheid van het landelijk gebied en de kleine kernen blijft de auto een belangrijke rol spelen. “Maar de auto hoeft niet de stad in”, toont hij. “Door te investeren in P&R voorzieningen, in fiets- en busverbindingen en in hubs waar reizigers kunnen overstappen op een ander vervoersmiddel, houd je steden bereikbaar.” Ook landelijk beleid helpt daarbij, zoals het instellen van zero-emissiezones. Stelling: “Stadslogistiek wordt dan elektrisch of verloopt via stadrandhubs. Het zou mooi zijn als Veenendaal en Ede daarin meegaan.”


Dat er al veel mooie dingen gebeuren, werd op donderdag 9 juni voor het voetlicht gebracht tijdens het Inspiration Dinner in het nieuwe gebouw Omnia van Wageningen University & Research. De Economic Board Regio Foodvalley ontving op deze avond gasten uit onderwijs, overheid en bedrijfsleven. Zij gingen samen en met Jan-Kees Goet, secretaris-generaal van het ministerie van LNV en sociaal psycholoog Arend Ardon in gesprek over samenwerking en leiderschap.


Online magazines Regio Foodvalley

Op deze pagina vindt u online magazines van Regio Foodvalley. In deze magazines worden projecten en initiatieven van Regio Foodvalley uitgelicht.
Volledig scherm