FOOD PRODUCTION CLUSTER GENEREERT VOLOP ENERGIE
08

Onderzoek toont
kansen en uitdagingen

De fysieke vestigings- of uitbreidingsruimte kan een uitdaging zijn in het gebied.

Wethouder Mariëlle Broekman: “Samen geven we de maakindustrie achter de voedselproductie meer gezicht.”
© Patrick Siemons

“We vroegen ondernemers waar zij kansen en uitdagingen zien. Een van de belangrijkste vraagstukken is het krijgen van de juiste mensen. Dat speelt vooral bij technisch geschoold personeel”, legt Broekman uit. Het is volgens haar de uitdaging om te tonen wat er achter de muren van de fabrieken gebeurt. “Heel veel bedrijven zijn met mooie innovaties bezig, maar ze zijn te bescheiden om dat te laten zien. Terwijl dat ze juist aantrekkelijk maakt voor jonge mensen.” Daarnaast kan de fysieke vestigings- of uitbreidingsruimte een uitdaging zijn in dit gebied. “We zullen slimmer moeten omgaan met onze schaarse ruimte. Dat wordt bijvoorbeeld onderdeel van de aanpak Toekomstige Bedrijventerreinen.” 

Aandachtspunten

Energie

Kansen

Het onderzoek in de eerste fase leidde in februari tot een zogenaamde ‘clusterfiche’, met daarin opgenomen een kansenkaart voor de noordflank van de regio en de gebieden daaromheen. “Want voedselproductie is grensoverschrijdend”, zegt Broekman. “Dat zie je al aan de Food Academy. Er is ook interesse uit onder andere Bunschoten-Spakenburg, Harderwijk, Zeewolde en Putten.” Op de kansenkaart staan tien kansen verdeeld over drie kerngebieden: 1. innovatie en verduurzaming, 2. arbeidsmarkt en 3. vestigingsklimaat. Die kansen lopen uiteen van ICT en digitalisering tot de realisatie van hoogstaande bedrijventerreinen en van meer praktische samenwerking met WUR en CHE in proeftuinen tot meer zingeving in werk waardoor de sector aantrekkelijker wordt. In de tweede fase van het onderzoek wordt met de kopgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van ondernemers, onderwijs en overheid, besproken welke punten prioriteit krijgen. De eerste bijeenkomst was in april, de tweede is in juni. Daarna wordt een actieplan voor het FPC opgesteld.

Dat klinkt allemaal best ambtelijk, maar het gaat de wethouder vooral om het genereren van de juiste energie. Het gevoel van samen de schouders eronder zetten. Mariëlle Broekman: “Met de juiste energie lukt er zo veel. De Food Academy Nijkerk (FAN) is hiervan een goed voorbeeld. Samen geven we de maakindustrie achter de voedselproductie meer gezicht en dat maakt het een aantrekkelijke sector om in te werken. Bij de FAN zien we terug dat gemeentegrenzen er bij dit soort initiatieven niet toe doen”, zegt Broekman. “Deze vereniging bestaat inmiddels uit 23 bedrijven uit onder andere de gemeenten Barneveld, Harderwijk, Zeewolde, Putten, Bunschoten-Spakenburg en Nijkerk”. Broekman: “Naast deze samenwerking gebeurt er in het FPC al heel veel aan innovatie op de werkvloer. Dat maakt het zo’n mooie sector. Die energie moeten we samen vasthouden. We gaan gestaag door. We hoeven niet meteen de wereld te beloven, maar doen kleine stappen en vieren onze successen. Dan willen andere partijen er vanzelf bij horen en ontstaat een krachtig cluster.”

Er begint zich meer en meer een cluster te vormen in dit gebied, zo ziet Mariëlle Broekman. “Het bedrijfsleven, onderwijs en gemeenten zoeken elkaar op. Uit die energie ontstaan mooie dingen. Zo zijn er vragen waarover ondernemers elkaar opzoeken rondom bijvoorbeeld het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen, energiecongestie of voedselverspilling. De gemeenten en Regio Foodvalley wilden in kaart brengen wat we allemaal delen en hoe we die kwaliteiten kunnen versterken en optimaal benutten.”

Oekraïne-oorlog, stikstofcrisis, energieprijzen, klimaatverandering... de wereldwijde voedselproductie staat onder druk. Dat heeft directe gevolgen voor Regio Foodvalley. Naast onzekerheden zijn er ook kansen voor voedselproductie, die vooral in het noorden van de regio plaatsvindt. Dat blijkt uit onderzoek naar de mogelijkheden voor een Food Production Cluster (FPC) dat de gemeenten Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel en Regio Foodvalley samen met Provincie Gelderland hebben uitgevoerd. De resultaten van de eerste fase zijn onlangs gepresenteerd. De tweede fase is een dialoog met een ‘kopgroep’ van vertegenwoordigers uit de foodsector, zo vertelt wethouder Mariëlle Broekman van Nijkerk enthousiast.

FOOD PRODUCTION CLUSTER GENEREERT VOLOP ENERGIE
08

Onderzoek toont
kansen en uitdagingen

Dat klinkt allemaal best ambtelijk, maar het gaat de wethouder vooral om het genereren van de juiste energie. Het gevoel van samen de schouders eronder zetten. Mariëlle Broekman: “Met de juiste energie lukt er zo veel. De Food Academy Nijkerk (FAN) is hiervan een goed voorbeeld. Samen geven we de maakindustrie achter de voedselproductie meer gezicht en dat maakt het een aantrekkelijke sector om in te werken. Bij de FAN zien we terug dat gemeentegrenzen er bij dit soort initiatieven niet toe doen”, zegt Broekman. “Deze vereniging bestaat inmiddels uit 23 bedrijven uit onder andere de gemeenten Barneveld, Harderwijk, Zeewolde, Putten, Bunschoten-Spakenburg en Nijkerk”. Broekman: “Naast deze samenwerking gebeurt er in het FPC al heel veel aan innovatie op de werkvloer. Dat maakt het zo’n mooie sector. Die energie moeten we samen vasthouden. We gaan gestaag door. We hoeven niet meteen de wereld te beloven, maar doen kleine stappen en vieren onze successen. Dan willen andere partijen er vanzelf bij horen en ontstaat een krachtig cluster.”

Energie

Wethouder Mariëlle Broekman: “Samen geven we de maakindustrie achter de voedselproductie meer gezicht.”
© Patrick Siemons

De fysieke vestigings- of uitbreidingsruimte kan een uitdaging zijn in het gebied.

Het onderzoek in de eerste fase leidde in februari tot een zogenaamde ‘clusterfiche’, met daarin opgenomen een kansenkaart voor de noordflank van de regio en de gebieden daaromheen. “Want voedselproductie is grensoverschrijdend”, zegt Broekman. “Dat zie je al aan de Food Academy. Er is ook interesse uit onder andere Bunschoten-Spakenburg, Harderwijk, Zeewolde en Putten.” Op de kansenkaart staan tien kansen verdeeld over drie kerngebieden: 1. innovatie en verduurzaming, 2. arbeidsmarkt en 3. vestigingsklimaat. Die kansen lopen uiteen van ICT en digitalisering tot de realisatie van hoogstaande bedrijventerreinen en van meer praktische samenwerking met WUR en CHE in proeftuinen tot meer zingeving in werk waardoor de sector aantrekkelijker wordt. In de tweede fase van het onderzoek wordt met de kopgroep, bestaande uit vertegenwoordigers van ondernemers, onderwijs en overheid, besproken welke punten prioriteit krijgen. De eerste bijeenkomst was in april, de tweede is in juni. Daarna wordt een actieplan voor het FPC opgesteld.

Kansen

“We vroegen ondernemers waar zij kansen en uitdagingen zien. Een van de belangrijkste vraagstukken is het krijgen van de juiste mensen. Dat speelt vooral bij technisch geschoold personeel”, legt Broekman uit. Het is volgens haar de uitdaging om te tonen wat er achter de muren van de fabrieken gebeurt. “Heel veel bedrijven zijn met mooie innovaties bezig, maar ze zijn te bescheiden om dat te laten zien. Terwijl dat ze juist aantrekkelijk maakt voor jonge mensen.” Daarnaast kan de fysieke vestigings- of uitbreidingsruimte een uitdaging zijn in dit gebied. “We zullen slimmer moeten omgaan met onze schaarse ruimte. Dat wordt bijvoorbeeld onderdeel van de aanpak Toekomstige Bedrijventerreinen.” 

Aandachtspunten

Oekraïne-oorlog, stikstofcrisis, energieprijzen, klimaatverandering... de wereldwijde voedselproductie staat onder druk. Dat heeft directe gevolgen voor Regio Foodvalley. Naast onzekerheden zijn er ook kansen voor voedselproductie, die vooral in het noorden van de regio plaatsvindt. Dat blijkt uit onderzoek naar de mogelijkheden voor een Food Production Cluster (FPC) dat de gemeenten Nijkerk, Barneveld, Scherpenzeel en Regio Foodvalley samen met Provincie Gelderland hebben uitgevoerd. De resultaten van de eerste fase zijn onlangs gepresenteerd. De tweede fase is een dialoog met een ‘kopgroep’ van vertegenwoordigers uit de foodsector, zo vertelt wethouder Mariëlle Broekman van Nijkerk enthousiast.

Er begint zich meer en meer een cluster te vormen in dit gebied, zo ziet Mariëlle Broekman. “Het bedrijfsleven, onderwijs en gemeenten zoeken elkaar op. Uit die energie ontstaan mooie dingen. Zo zijn er vragen waarover ondernemers elkaar opzoeken rondom bijvoorbeeld het toekomstbestendig maken van bedrijventerreinen, energiecongestie of voedselverspilling. De gemeenten en Regio Foodvalley wilden in kaart brengen wat we allemaal delen en hoe we die kwaliteiten kunnen versterken en optimaal benutten.”

Online magazines Regio Foodvalley

Op deze pagina vindt u online magazines van Regio Foodvalley. In deze magazines worden projecten en initiatieven van Regio Foodvalley uitgelicht.
Volledig scherm