Ziekenhuis Gelderse Vallei
als spin in het web in de regio

Samenwerken aan betere leefstijl en gezondheidskeuzes
05

e

Een kok bereidt de maaltijden in het ziekenhuis met verse producten.

Het is wetenschappelijk onderbouwd dat mensen sneller herstellen van een operatie als ze een goede conditie hebben.

Lees verder onder de foto.

In netwerken als de Coalitie Preventie Regio Foodvalley en in Vallei Vitaal werkt het ziekenhuis samen met organisaties in de acht regiogemeenten aan het verbeteren van leefstijl en gezondheidskeuzes, zo legt de bestuursvoorzitter uit. “Eigenlijk proberen we juist zoveel mogelijk mensen uit ons ziekenhuis te houden.” Dat gebeurt ook binnen Vallei Vitaal & Gezond, een netwerk van zorg- en welzijnsorganisaties met zorgverzekeraars en de gemeente Ede. Daar wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld schuldenproblematiek of het hebben van een baan. Marjolein de Jong: “Een van de concrete acties is het instellen van een ‘leefstijlloket’ in het ziekenhuis, waar onze artsen mensen naar kunnen verwijzen voor hulp bij bijvoorbeeld meer bewegen.”


Leefstijlloket

Aanjagersrol

Het zijn geen netwerken en projecten met een spin-off naar de regio, vindt De Jong. “Ik zie het eerder als een spinnenweb. Met elkaar hebben wij veel baat van de regio, bijvoorbeeld de focus op food maar ook de energietransitie. We maken gebruik van elkaars krachten. Maar ik denk dat de regio ook veel meer gebruik kan maken van onze kennis en ervaring en niet alleen op het gebied van zorg. We zijn een van de grootste inkopers in de regio, zeker op het gebied van voeding. We proberen mooie dingen te doen met onze lokale leveranciers. We hebben de ambitie om op veel meer terreinen een aanjagersrol te pakken!”

Onderzoeksprojecten

“Binnen de Regio Deal Foodvalley werkt het ziekenhuis aan onderzoeksprojecten zoals ‘Voed je beter’ en samen met Wageningen University & Research hebben we Eetscore ontwikkeld. Op basis daarvan krijgen patiënten voedingsadviezen”, legt de bestuursvoorzitter uit. “We zijn het eerste ziekenhuis dat dit toepast in onze zorgpaden. De scores en de adviezen worden opgenomen in het elektronisch patiëntendossier zodat onze artsen ze kunnen meenemen in de spreekkamer.” Een ander Regio Deal project met de WUR is XtraFit voor patiënten met darmkanker. Marjolein de Jong: “Het is wetenschappelijk onderbouwd dat mensen sneller herstellen van een operatie als ze een goede conditie hebben. Voeding helpt daarbij. Wij zorgen dus dat patiënten eerst fitter zijn en daar passen we de operatiedatum op aan.”

Goede voeding

Daarnaast heeft het ziekenhuis een bijzonder maaltijdconcept: patiënten kunnen elk moment van de dag à la carte bestellen en een kok maakt dat met verse producten klaar. “Dat heeft veel voordelen”, zegt Marjolein de Jong. “De patiënt eet lekkerder en gezonder, er wordt veel minder weggegooid én we kunnen werken met lokale producten.” De aandacht voor goed en gezond eten is al ouder. “Vijftien jaar geleden hebben wij samen met Wageningen University & Research de Alliantie Voeding in de Zorg opgericht om goede voeding in zorginstellingen te promoten”, zegt Marjolein de Jong. “Daarnaast zijn wij een van de voorhoedeziekenhuizen die onder de naam ‘Goede zorg proef je’ invulling geven aan de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord. Inmiddels zijn daar 56 ziekenhuizen bij aangesloten.”

Ziekenhuis Gelderse Vallei is een bijzonder ziekenhuis. Er lopen drie hoogleraren rond die zich bezig houden met onderzoek naar beweging en voeding – onder andere op het gebied van spierversterking of pezen. Die wetenschappelijke kennis wordt omgezet in praktische toepassingen in de patiëntenzorg, bijvoorbeeld als het gaat om herstel na een operatie of juist de voorbereiding daarvan. Ook heeft het ziekenhuis een Slaapcentrum, waar kennis over goede nachtrust wordt opgedaan. Die wordt gedeeld met patiënten, maar ook met personeel.

Ziekenhuis Gelderse Vallei is veel meer dan een plek waar mensen met een aandoening naartoe gaan. De organisatie is ook zeer actief op het gebied van preventie en duurzaamheid. Wetenschappelijke kennis over voeding, bewegen en slaap vindt hier een praktische toepassing in het dagelijks leven. Het ziekenhuis heeft een verantwoordelijkheid als een van de grootste werkgevers in de regio en zoekt allerlei samenwerkingsverbanden in de regio, vertelt bestuursvoorzitter Marjolein de Jong.

Bestuursvoorzitter Marjolein de Jong: “Wij zijn een van de voorhoedeziekenhuizen die onder de naam ‘Goede zorg proef je’ invulling geven aan de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord.”

Wie Ede binnenrijdt, ziet het meteen op grote spandoeken aan de parkeergarage van Ziekenhuis Gelderse Vallei: hier is het ziekenhuis van gezonde voeding, veel beweging en goede slaap. Met name dat eerste speerpunt sluit naadloos aan bij de thema’s van Regio Foodvalley en de Regio Deal Foodvalley. Ziekenhuisbestuurder Marjolein de Jong voelt daarom dat het helemaal klopt als zij zegt: wij zijn een regionaal ziekenhuis. Dat blijft niet bij woorden, maar wordt ook omgezet in samenwerkingsverbanden en veel concrete projecten. Daarnaast is Ziekenhuis Gelderse Vallei een van de grootste werkgevers in de regio, eentje die goed zorgt voor de gezondheid van haar 2600 medewerkers en hun gezinnen. Die verantwoordelijkheid wordt heel breed opgevat. Naast de speerpunten op het spandoek heeft het ziekenhuis duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Er liggen vijfduizend zonnepanelen op het dak van het parkeerdek, het gloednieuwe operatiecomplex is energiezuinig ingericht en een Green Team maakt medewerkers bewust van afvalscheiding.

Ziekenhuis Gelderse Vallei
als spin in het web in de regio

Samenwerken aan betere leefstijl en gezondheids-keuzes
05

Aanjagersrol

Het zijn geen netwerken en projecten met een spin-off naar de regio, vindt De Jong. “Ik zie het eerder als een spinnenweb. Met elkaar hebben wij veel baat van de regio, bijvoorbeeld de focus op food maar ook de energietransitie. We maken gebruik van elkaars krachten. Maar ik denk dat de regio ook veel meer gebruik kan maken van onze kennis en ervaring en niet alleen op het gebied van zorg. We zijn een van de grootste inkopers in de regio, zeker op het gebied van voeding. We proberen mooie dingen te doen met onze lokale leveranciers. We hebben de ambitie om op veel meer terreinen een aanjagersrol te pakken!”

Onderzoeksprojecten

“Binnen de Regio Deal Foodvalley werkt het ziekenhuis aan onderzoeksprojecten zoals ‘Voed je beter’ en samen met Wageningen University & Research hebben we Eetscore ontwikkeld. Op basis daarvan krijgen patiënten voedingsadviezen”, legt de bestuursvoorzitter uit. “We zijn het eerste ziekenhuis dat dit toepast in onze zorgpaden. De scores en de adviezen worden opgenomen in het elektronisch patiëntendossier zodat onze artsen ze kunnen meenemen in de spreekkamer.” Een ander Regio Deal project met de WUR is XtraFit voor patiënten met darmkanker. Marjolein de Jong: “Het is wetenschappelijk onderbouwd dat mensen sneller herstellen van een operatie als ze een goede conditie hebben. Voeding helpt daarbij. Wij zorgen dus dat patiënten eerst fitter zijn en daar passen we de operatiedatum op aan.”

Een kok bereidt de maaltijden in het ziekenhuis met verse producten.

In netwerken als de Coalitie Preventie Regio Foodvalley en in Vallei Vitaal werkt het ziekenhuis samen met organisaties in de acht regiogemeenten aan het verbeteren van leefstijl en gezondheidskeuzes, zo legt de bestuursvoorzitter uit. “Eigenlijk proberen we juist zoveel mogelijk mensen uit ons ziekenhuis te houden.” Dat gebeurt ook binnen Vallei Vitaal & Gezond, een netwerk van zorg- en welzijnsorganisaties met zorgverzekeraars en de gemeente Ede. Daar wordt ook gekeken naar bijvoorbeeld schuldenproblematiek of het hebben van een baan. Marjolein de Jong: “Een van de concrete acties is het instellen van een ‘leefstijlloket’ in het ziekenhuis, waar onze artsen mensen naar kunnen verwijzen voor hulp bij bijvoorbeeld meer bewegen.”


Leefstijlloket

Goede voeding

Bestuursvoorzitter Marjolein de Jong: “Wij zijn een van de voorhoedeziekenhuizen die onder de naam ‘Goede zorg proef je’ invulling geven aan de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord.”

Ziekenhuis Gelderse Vallei is veel meer dan een plek waar mensen met een aandoening naartoe gaan. De organisatie is ook zeer actief op het gebied van preventie en duurzaamheid. Wetenschappelijke kennis over voeding, bewegen en slaap vindt hier een praktische toepassing in het dagelijks leven. Het ziekenhuis heeft een verantwoordelijkheid als een van de grootste werkgevers in de regio en zoekt allerlei samenwerkingsverbanden in de regio, vertelt bestuursvoorzitter Marjolein de Jong.

Het is wetenschappelijk onderbouwd dat mensen sneller herstellen van een operatie als ze een goede conditie hebben.

Daarnaast heeft het ziekenhuis een bijzonder maaltijdconcept: patiënten kunnen elk moment van de dag à la carte bestellen en een kok maakt dat met verse producten klaar. “Dat heeft veel voordelen”, zegt Marjolein de Jong. “De patiënt eet lekkerder en gezonder, er wordt veel minder weggegooid én we kunnen werken met lokale producten.” De aandacht voor goed en gezond eten is al ouder. “Vijftien jaar geleden hebben wij samen met Wageningen University & Research de Alliantie Voeding in de Zorg opgericht om goede voeding in zorginstellingen te promoten”, zegt Marjolein de Jong. “Daarnaast zijn wij een van de voorhoedeziekenhuizen die onder de naam ‘Goede zorg proef je’ invulling geven aan de doelstellingen van het Nationaal Preventieakkoord. Inmiddels zijn daar 56 ziekenhuizen bij aangesloten.”

Ziekenhuis Gelderse Vallei is een bijzonder ziekenhuis. Er lopen drie hoogleraren rond die zich bezig houden met onderzoek naar beweging en voeding – onder andere op het gebied van spierversterking of pezen. Die wetenschappelijke kennis wordt omgezet in praktische toepassingen in de patiëntenzorg, bijvoorbeeld als het gaat om herstel na een operatie of juist de voorbereiding daarvan. Ook heeft het ziekenhuis een Slaapcentrum, waar kennis over goede nachtrust wordt opgedaan. Die wordt gedeeld met patiënten, maar ook met personeel.

Wie Ede binnenrijdt, ziet het meteen op grote spandoeken aan de parkeergarage van Ziekenhuis Gelderse Vallei: hier is het ziekenhuis van gezonde voeding, veel beweging en goede slaap. Met name dat eerste speerpunt sluit naadloos aan bij de thema’s van Regio Foodvalley en de Regio Deal Foodvalley. Ziekenhuisbestuurder Marjolein de Jong voelt daarom dat het helemaal klopt als zij zegt: wij zijn een regionaal ziekenhuis. Dat blijft niet bij woorden, maar wordt ook omgezet in samenwerkingsverbanden en veel concrete projecten. Daarnaast is Ziekenhuis Gelderse Vallei een van de grootste werkgevers in de regio, eentje die goed zorgt voor de gezondheid van haar 2600 medewerkers en hun gezinnen. Die verantwoordelijkheid wordt heel breed opgevat. Naast de speerpunten op het spandoek heeft het ziekenhuis duurzaamheid hoog in het vaandel staan. Er liggen vijfduizend zonnepanelen op het dak van het parkeerdek, het gloednieuwe operatiecomplex is energiezuinig ingericht en een Green Team maakt medewerkers bewust van afvalscheiding.

Online magazines Regio Foodvalley

Op deze pagina vindt u online magazines van Regio Foodvalley. In deze magazines worden projecten en initiatieven van Regio Foodvalley uitgelicht.
Volledig scherm