Winnaars Innovatieprijs Regio Foodvalley hebben gedeelde ambitie

Innoveren voor een duurzame toekomst
01

Lo

Meer impact

“Palmolie is enorm vervuilend”, benadrukt Lars Langhout, die NoPalm Ingrediënts vorig jaar samen met Jeroen Hugenholtz startte. “Het veroorzaakt 1,5 procent van de totale CO2 uitstoot wereldwijd. Daarnaast is palmolie op de grondstoffenmarkt onderhevig aan allerlei ontwikkelingen, waardoor de beschikbaarheid en de prijs onzeker zijn. En de consument vraagt ook steeds meer om palmolievrije producten.” Langhout, die werkzaam was als strategie consultant, wilde graag meer impact maken op het gebied van duurzaamheid. Jeroen Hugenholtz, hoogleraar en deskundige op het gebied van fermentatie, leidde in Wageningen een onderzoek naar het opwaarderen van laagwaardige voedselstromen. “Ik vind altijd al dat je onderzoek toepasbaar moet maken”, motiveert hij zijn overstap van de universiteit naar NoPalm Ingrediënts.

Er is een enorme belangstelling vanuit de industrie, merken Langhout en Hugenholtz. NoPalm Ingrediënts is met verschillende, ook grote, bedrijven in gesprek. Een proeffabriek is de volgende stap in de ontwikkeling van de start-up. Daarvoor wordt nu een locatie gezocht. “Een voormalige bierbrouwerij zou een goede plek zijn”, geeft Langhout aan. Het fermentatieproces is vergelijkbaar met het brouwen van bier en gebeurt ook in grote tanks. Uiteindelijk is het de bedoeling dat foodbedrijven de productie van de palmolievervanger lokaal, bij hun eigen bedrijf kunnen uitvoeren. “Zijstromen van foodbedrijven gaan nu vaak rechtstreeks naar de veevoerindustrie. Het mooie is dat na fermentatie deze zijstromen daarvoor nog steeds bruikbaar zijn.”



Om de innovatie verder te brengen zijn hoge investeringen nodig, terwijl er nog geen omzet is, geeft Langhout de uitdaging voor de komende tijd aan. “In de Verenigde Staten en Canada rollen ze de rode loper voor ons uit, maar we willen liever hier, dichtbij kennis en kunde, blijven”, zegt hij. Het innovatief klimaat kan in Nederland wel beter, vindt Langhout. Vooral op het gebied van regelgeving is winst te halen. “Het is moeilijk om reststromen terug de voedselketen in te krijgen. Als je echt circulair wilt, dan moet je dat wél in de wetgeving mogelijk maken.”

Celine van de Watering en Ruben Autsema hebben met StatieHeld een inzamelbak voor statiegeldflesjes bedacht, die gekoppeld is aan een e-wallet.

Jeroen Hugenholtz en Lars Langhout ontwikkelen met NoPalm Ingrediënts een alternatief voor palmolie, gewonnen uit gefermenteerde voedselresten.

Regio Foodvalley is een vruchtbare voedingsbodem voor innovaties. Hoezeer innovatie in het DNA van de regio zit, bleek bij de uitreiking van de Innovatieprijs Regio Foodvalley, op 19 oktober in Veenendaal. Uit tientallen inzendingen en vijf genomineerden werd NoPalm Ingrediënts door de jury tot winnaar uitgeroepen en kreeg XINTC de meeste waardering van het publiek. StatieHeld werd bekroond met de Young Talent Award. De winnaars hebben boven alles één ding gemeen: een droom en ambitie om de wereld duurzamer te maken.

Statiegeld digitaal uitbetalen

Om te beginnen richt StatieHeld zich daarom eerst op scholen. Maar attractieparken, bioscopen en tankstations zijn volgens de ondernemers ook kansrijke locaties. Autsema en Van de Watering zoeken samenwerking met leveranciers van de flesjes en met locatiebeheerders, maar ook met goede doelen en adverteerders. “Je zou bijvoorbeeld in de app kunnen sparen voor duurzame producten”, denkt Van de Watering vooruit. Binnenkort start StatieHeld een pilot op de campus van Wageningen University & Research. “Echt superleuk dat ze ons welkom heten om te komen testen”, vindt Autsema.

StatieHeld heeft vooralsnog een onderkomen gevonden bij startup accelerator LabNest in Ede. “Regio Foodvalley betekent veel voor de wereld”, vinden de ondernemers. “Hier gebeurt echt heel veel aan innovatie.” Ze hopen dat dankzij hun vinding het voor iedereen mogelijk wordt om mee te werken aan een circulaire economie. Het winnen van de Young Talent Award, met tweederde van de stemmen, zien ze als mooie stimulans. “Het is leuk om positieve feedback én kritische vragen te krijgen”, zegt Van de Watering. “Daarnaast heeft het ons nieuwe contacten opgeleverd. Deze prijs motiveert ons om verder te gaan.”

Ook de winnaars van de Young Talent Award willen met hun innovatie bijdragen aan een duurzame toekomst. Ruben Autsema en Celine van de Watering startten begin dit jaar met StatieHeld om het recyclen van statiegeldflesjes gemakkelijker te maken. “Je kunt onderweg overal flesjes kopen, maar niet inleveren. Hoe efficiënt is het systeem dan eigenlijk?”, vroeg Ruben zich af bij de invoering van het statiegeld op kleine flesjes. StatieHeld heeft een inzamelbak bedacht, gekoppeld aan een e-wallet. Het aantal inzamelpunten uitbreiden is op zich geen nieuw idee. “Maar wij zijn de enigen die zich focussen op digitaal uitbetalen”, zegt Autsema.

Een app, die nu in ontwikkeling is, maakt het mogelijk om kleine, terugontvangen bedragen te bundelen. Van de Watering: “Je kunt sparen voor een goed doel, of voor je eigen dromen. Zo motiveer je mensen om hun flesje in te leveren.” Dat is nu een veel te grote stap, laat Autsema zien: “Scholieren die een flesje op school kopen, moeten het allereerst al mee naar huis nemen en dan nog eens bij de supermarkt inleveren.”

Van groene stroom
naar waterstofgas

Wilko van Kampen ontwikkelt met zijn onderneming XINTC innovatieve elektrolysers, waarmee groene stroom uit zon en wind rechtstreeks kan worden omgezet in waterstofgas.

De energietransitie is onomkeerbaar, benadrukt Van Kampen, die zich zeer betrokken voelt bij de vergroening van de wereld. “De CO2-uitstoot moet echt naar beneden. En de jeugd accepteert het gebruik van fossiele brandstof straks ook niet meer.” Hij ziet dat XINTC écht kan bijdragen aan een betere wereld en interesseert bedrijven wereldwijd voor deze innovatie. In Kootwijkerbroek realiseert XINTC de komende tijd een Experience Centre. “Centraal in Nederland, naast zonnepark Branderwal”, motiveert Van Kampen de locatiekeuze. “Dit heeft een uitstraling voor de hele regio.”

De publieksprijs is dit jaar toegekend aan XINTC uit Kootwijkerbroek. “Een grote verrassing, heel leuk dat het publiek onze innovatie zo waardeert”, zegt directeur Wilko van Kampen. XINTC ontwikkelt innovatieve elektrolysers, waarmee groene stroom uit zon en wind rechtstreeks kan worden omgezet in waterstofgas. “Normaalgesproken heeft een elektrolyser een constante stroomtoevoer nodig”, legt Van Kampen uit. “Maar dit is een efficiënt, modulair en schaalbaar systeem dat speciaal is ontwikkeld voor een fluctuerende stroomtoevoer.” Innovatief is ook dat in de elektrolyser recyclebare kunststof wordt toegepast, in plaats van schaarse metalen als iridium.

De elektrolyser wordt ontwikkeld als ‘plug and play’ systeem en daarmee richt XINTC zich op een nieuwe markt, zo verklaart Van Kampen. “Het is geschikt voor bedrijven in het middensegment, maar ook voor transport en voor de verwarming van woonwijken”, geeft hij aan. Waterstof is als het ware een opslagmiddel voor energie, waar batterijen voor zware toepassingen ontoereikend zijn. “Transport van waterstof is onbetaalbaar. Dus je moet het lokaal produceren én gebruiken.” Iedereen die nu aardgas gebruikt voor een industrieel proces, kan het systeem toepassen, stelt Van Kampen. De ontwikkelingen in de energiemarkt stimuleren de ontwikkeling van XINTC. “Als je zelf energie opwekt, ben je niet afhankelijk van de gasprijzen.”

NoPalm Ingrediënts, onlangs verhuisd van Ede naar Wageningen, ontwikkelt een duurzaam en lokaal alternatief voor palmolie. Deze palmolievervanger wordt gewonnen uit gefermenteerde voedselresten. Dat biedt een oplossing voor tal van producten, want in maar liefst 60 procent van de supermarktproducten is palmolie verwerkt. “De innovatie heeft een enorme impact op de voeding-, cosmetica- en schoonmaakindustrie”, oordeelde de jury dan ook. “Deze innovatie uit Regio FoodValley helpt ontbossing te voorkomen, redt orang-oetangs in Zuidoost-Azië en handhaaft de biodiversiteit in Zuid-Amerika.”

Winnaars Innovatieprijs Regio Foodvalley hebben gedeelde ambitie

INNOVEREN VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST
01

Celine van de Watering en Ruben Autsema hebben met StatieHeld een inzamelbak voor statiegeldflesjes bedacht, die gekoppeld is aan een e-wallet.

Statiegeld digitaal uitbetalen

Om te beginnen richt StatieHeld zich daarom eerst op scholen. Maar attractieparken, bioscopen en tankstations zijn volgens de ondernemers ook kansrijke locaties. Autsema en Van de Watering zoeken samenwerking met leveranciers van de flesjes en met locatiebeheerders, maar ook met goede doelen en adverteerders. “Je zou bijvoorbeeld in de app kunnen sparen voor duurzame producten”, denkt Van de Watering vooruit. Binnenkort start StatieHeld een pilot op de campus van Wageningen University & Research. “Echt superleuk dat ze ons welkom heten om te komen testen”, vindt Autsema.

StatieHeld heeft vooralsnog een onderkomen gevonden bij startup accelerator LabNest in Ede. “Regio Foodvalley betekent veel voor de wereld”, vinden de ondernemers. “Hier gebeurt echt heel veel aan innovatie.” Ze hopen dat dankzij hun vinding het voor iedereen mogelijk wordt om mee te werken aan een circulaire economie. Het winnen van de Young Talent Award, met tweederde van de stemmen, zien ze als mooie stimulans. “Het is leuk om positieve feedback én kritische vragen te krijgen”, zegt Van de Watering. “Daarnaast heeft het ons nieuwe contacten opgeleverd. Deze prijs motiveert ons om verder te gaan.”

Ook de winnaars van de Young Talent Award willen met hun innovatie bijdragen aan een duurzame toekomst. Ruben Autsema en Celine van de Watering startten begin dit jaar met StatieHeld om het recyclen van statiegeldflesjes gemakkelijker te maken. “Je kunt onderweg overal flesjes kopen, maar niet inleveren. Hoe efficiënt is het systeem dan eigenlijk?”, vroeg Ruben zich af bij de invoering van het statiegeld op kleine flesjes. StatieHeld heeft een inzamelbak bedacht, gekoppeld aan een e-wallet. Het aantal inzamelpunten uitbreiden is op zich geen nieuw idee. “Maar wij zijn de enigen die zich focussen op digitaal uitbetalen”, zegt Autsema.

Een app, die nu in ontwikkeling is, maakt het mogelijk om kleine, terugontvangen bedragen te bundelen. Van de Watering: “Je kunt sparen voor een goed doel, of voor je eigen dromen. Zo motiveer je mensen om hun flesje in te leveren.” Dat is nu een veel te grote stap, laat Autsema zien: “Scholieren die een flesje op school kopen, moeten het allereerst al mee naar huis nemen en dan nog eens bij de supermarkt inleveren.”

Wilko van Kampen ontwikkelt met zijn onderneming XINTC innovatieve elektrolysers, waarmee groene stroom uit zon en wind rechtstreeks kan worden omgezet in waterstofgas.

De energietransitie is onomkeerbaar, benadrukt Van Kampen, die zich zeer betrokken voelt bij de vergroening van de wereld. “De CO2-uitstoot moet echt naar beneden. En de jeugd accepteert het gebruik van fossiele brandstof straks ook niet meer.” Hij ziet dat XINTC écht kan bijdragen aan een betere wereld en interesseert bedrijven wereldwijd voor deze innovatie. In Kootwijkerbroek realiseert XINTC de komende tijd een Experience Centre. “Centraal in Nederland, naast zonnepark Branderwal”, motiveert Van Kampen de locatiekeuze. “Dit heeft een uitstraling voor de hele regio.”

Van groene stroom
naar waterstofgas

Jeroen Hugenholtz en Lars Langhout ontwikkelen met NoPalm Ingrediënts een alternatief voor palmolie, gewonnen uit gefermenteerde voedselresten.

Meer impact

“Palmolie is enorm vervuilend”, benadrukt Lars Langhout, die NoPalm Ingrediënts vorig jaar samen met Jeroen Hugenholtz startte. “Het veroorzaakt 1,5 procent van de totale CO2 uitstoot wereldwijd. Daarnaast is palmolie op de grondstoffenmarkt onderhevig aan allerlei ontwikkelingen, waardoor de beschikbaarheid en de prijs onzeker zijn. En de consument vraagt ook steeds meer om palmolievrije producten.” Langhout, die werkzaam was als strategie consultant, wilde graag meer impact maken op het gebied van duurzaamheid. Jeroen Hugenholtz, hoogleraar en deskundige op het gebied van fermentatie, leidde in Wageningen een onderzoek naar het opwaarderen van laagwaardige voedselstromen. “Ik vind altijd al dat je onderzoek toepasbaar moet maken”, motiveert hij zijn overstap van de universiteit naar NoPalm Ingrediënts.

Er is een enorme belangstelling vanuit de industrie, merken Langhout en Hugenholtz. NoPalm Ingrediënts is met verschillende, ook grote, bedrijven in gesprek. Een proeffabriek is de volgende stap in de ontwikkeling van de start-up. Daarvoor wordt nu een locatie gezocht. “Een voormalige bierbrouwerij zou een goede plek zijn”, geeft Langhout aan. Het fermentatieproces is vergelijkbaar met het brouwen van bier en gebeurt ook in grote tanks. Uiteindelijk is het de bedoeling dat foodbedrijven de productie van de palmolievervanger lokaal, bij hun eigen bedrijf kunnen uitvoeren. “Zijstromen van foodbedrijven gaan nu vaak rechtstreeks naar de veevoerindustrie. Het mooie is dat na fermentatie deze zijstromen daarvoor nog steeds bruikbaar zijn.”

Om de innovatie verder te brengen zijn hoge investeringen nodig, terwijl er nog geen omzet is, geeft Langhout de uitdaging voor de komende tijd aan. “In de Verenigde Staten en Canada rollen ze de rode loper voor ons uit, maar we willen liever hier, dichtbij kennis en kunde, blijven”, zegt hij. Het innovatief klimaat kan in Nederland wel beter, vindt Langhout. Vooral op het gebied van regelgeving is winst te halen. “Het is moeilijk om reststromen terug de voedselketen in te krijgen. Als je echt circulair wilt, dan moet je dat wél in de wetgeving mogelijk maken.”

Regio Foodvalley is een vruchtbare voedingsbodem voor innovaties. Hoezeer innovatie in het DNA van de regio zit, bleek bij de uitreiking van de Innovatieprijs Regio Foodvalley, op 19 oktober in Veenendaal. Uit tientallen inzendingen en vijf genomineerden werd NoPalm Ingrediënts door de jury tot winnaar uitgeroepen en kreeg XINTC de meeste waardering van het publiek. StatieHeld werd bekroond met de Young Talent Award. De winnaars hebben boven alles één ding gemeen: een droom en ambitie om de wereld duurzamer te maken.

De publieksprijs is dit jaar toegekend aan XINTC uit Kootwijkerbroek. “Een grote verrassing, heel leuk dat het publiek onze innovatie zo waardeert”, zegt directeur Wilko van Kampen. XINTC ontwikkelt innovatieve elektrolysers, waarmee groene stroom uit zon en wind rechtstreeks kan worden omgezet in waterstofgas. “Normaalgesproken heeft een elektrolyser een constante stroomtoevoer nodig”, legt Van Kampen uit. “Maar dit is een efficiënt, modulair en schaalbaar systeem dat speciaal is ontwikkeld voor een fluctuerende stroomtoevoer.” Innovatief is ook dat in de elektrolyser recyclebare kunststof wordt toegepast, in plaats van schaarse metalen als iridium.

De elektrolyser wordt ontwikkeld als ‘plug and play’ systeem en daarmee richt XINTC zich op een nieuwe markt, zo verklaart Van Kampen. “Het is geschikt voor bedrijven in het middensegment, maar ook voor transport en voor de verwarming van woonwijken”, geeft hij aan. Waterstof is als het ware een opslagmiddel voor energie, waar batterijen voor zware toepassingen ontoereikend zijn. “Transport van waterstof is onbetaalbaar. Dus je moet het lokaal produceren én gebruiken.” Iedereen die nu aardgas gebruikt voor een industrieel proces, kan het systeem toepassen, stelt Van Kampen. De ontwikkelingen in de energiemarkt stimuleren de ontwikkeling van XINTC. “Als je zelf energie opwekt, ben je niet afhankelijk van de gasprijzen.”

NoPalm Ingrediënts, onlangs verhuisd van Ede naar Wageningen, ontwikkelt een duurzaam en lokaal alternatief voor palmolie. Deze palmolievervanger wordt gewonnen uit gefermenteerde voedselresten. Dat biedt een oplossing voor tal van producten, want in maar liefst 60 procent van de supermarktproducten is palmolie verwerkt. “De innovatie heeft een enorme impact op de voeding-, cosmetica- en schoonmaakindustrie”, oordeelde de jury dan ook. “Deze innovatie uit Regio FoodValley helpt ontbossing te voorkomen, redt orang-oetangs in Zuidoost-Azië en handhaaft de biodiversiteit in Zuid-Amerika.”

Online magazines Regio Foodvalley

Op deze pagina vindt u online magazines van Regio Foodvalley. In deze magazines worden projecten en initiatieven van Regio Foodvalley uitgelicht.
Volledig scherm